[LIE]-dota-dm
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
ИндексPortalТърсенеПоследни снимкиРегистрирайте сеВход

 

 Никулден :-)

Go down 
АвторСъобщение
snai5era

snai5era


Male
Брой мнения : 268
Age : 31
Местожителство : Долна Митрополия
Job/hobbies : Строител
Humor : Обичам черен хумор :P !
Reputation : 5
Points : 5985
Registration date : 23.02.2008

Никулден :-) Empty
ПисанеЗаглавие: Никулден :-)   Никулден :-) EmptyСъб Дек 06, 2008 10:52 pm

На 6 декември източноправославните християни
честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност -
Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия,
Мала Азия (днешна Турция). Още като младеж той наследил голямо
богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.
За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така, например,
когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата
си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така
спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от
робство.
Източноправославната религиозна традиция го почита
като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на
силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с
който пътувал към Божи гроб. Соред друга светията запушил дупка в
кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата
мачта.
Св. Никола пътувал много по море и от опасностите
се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се
споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати,
нападнали кораба, с който той пътувал.
Никулден :-) 97h
В образа на свети Никола се преплитат чертите на
добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината
българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и
като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че
когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на
Никулден моряците остават на сушата.
Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.
В Западна Европа също честват свети Никола
(Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е
особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата
оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с
лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети
Николаус постепенно се трансформират в Коледа.
***
На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече
шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с
бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на
земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва,
защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре. Костите на рибата се
събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или
се пускат в реката или морето.
Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто)
и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се
раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра
в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни
чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.
Ето и някои правила за обработката на шарана:

# Люспите на рибата се чистят лесно, ако рибата се потопи за няколко секунди във вряща вода.

# Люспите се остъргват от опашката към главата.

# За да не се разпръснат люспите из цялата кухня, рибата се почиства в дълбока тава или леген със студена вода.

# Перките се отрязват с ножица.

# Изчистената от люспите риба се разрязва по дължината на корема - до хрилете. Трябва внимателно да се извадят вътрешностите,
така че да не скъсат жлъчката и червата на рибата.

# Ако сте избрали шаран, трябва да махнете така нареченото седефено копче или горчиво кокалче, както се нарича в някои краища на България. Това е кокалче на върха на главата при свръзката й с тялото. Ако то остане, ястието ще има горчив вкус.

# Почистената риба не бива да се накисва във вода - трябва просто да се измие обилно с вода. След това рибата се подсушава с чиста кърпа и се наръсва с лимонов сок или смес от оцет с вода. Така шаранът трябва да престои поне един час, след което може да се готви.

# Рибата трябва да се посолява непосредствено преди готвене.

Ако решите да филетирате шарана, тези съвети ще са ви от полза:

# За да не се мърда много рибата, през опашката и се забива пирон, така и двете ви ръце ще са свободни.

# След като се отдели главата, кожата се цепва леко близо до опашката. С тънко и остро ножче с едната ръка се реже внимателно месото близо до кожата, а с другата ръка се хваща здраво с клещи и се тегли. Това се прави внимателно, за да не се накъса месото или за да не се заколи обработващия рибата.

# Гръбначната кост се отстранява като с тънко и остро ножче се реже внимателно съвсем близо до костта.

# Малките костици около също се изрязват.

# Това, което остава, след като се отделят филетата (глава, кожа, опашка, перки, и кости), се използва за приготвяне на бульон, основа за рибни сосове или супи.
Върнете се в началото Go down
 
Никулден :-)
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
[LIE]-dota-dm :: Материали-
Идете на: